information
ΔΙΑΒΑΣΗ (2016)
Η ιστορία των πέτρινων γεφυριών στον ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια είναι συνυφασμένη με την πίστη των ανθρώπων σε υπερφυσικές δυνάμεις που καθορίζουν το «στέριωμά» τους. Ο αρχιμάστορας πρέπει να καταβάλει φόρο σε μια απροσδιόριστη δύναμη, ώστε να του επιτραπεί να περάσει στην απέναντι όχθη. Για να δαμαστούν τα στοιχεία της φύσης, απαιτείται μια θυσία. Αλλά και στη συνέχεια, αφού το γεφύρι στεριώσει, ο κίνδυνος παραμονεύει. Συχνά, κρεμούσαν στο ψηλότερο σημείο των γεφυριών ένα κουδούνι. Όταν αυτό ηχούσε από τις ορμητικές δυνάμεις του ανέμου, εξέπεμπε σήμα κινδύνου, μια προειδοποίηση ότι η διάβαση του γεφυριού δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, ένα όριο που ο άνθρωπος δεν έπρεπε να περάσει.
Η βιντεο-ηχητική εγκατάσταση «Διάβαση» στηρίζεται στις τοπικές αφηγήσεις που περιγράφουν την προσπάθεια του αρχιμάστορα ως μια απόπειρα συνδιαλλαγής με τη φύση. Ο ήχος από το αναρτημένο κουδούνι, στην καμάρα του κτίσματος, έμοιαζε να γεφυρώνει αυτόν τον διάλογο. Η ηχητική παύση-αδράνεια ως έκφραση νηνεμίας λειτουργούσε ως ελευθερία διέλευσης, ως ανθρώπινη επικράτηση. Το έργο καλεί τον θεατή να αντιπαρατεθεί συμβολικά στην κυρίαρχη φαινομενική «νηνεμία». Αποτελεί προτροπή για εγρήγορση.
biography
Ο Παναγιώτης Πανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από όπου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 1998. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2003. Ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα ανθρωπολογίας της μουσικής, του ήχου και της επιτέλεσης. Οι εθνογραφικές του εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ανθρωπολογικά περιοδικά (Journal of the Royal Anthropological Institute, Ethnologie Française) και συλλογικούς τόμους, εστιάζουν στον συμβολισμό του ήχου και της ακοής στην ελληνική κοινωνία, τη μελέτη των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και το ρόλο των μουσικών επιτελέσεων στη συμβολική κατασκευή της εντοπιότητας. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ερευνητικά με την κοινότητα και τoν πολιτισμό των Κωφών και έχει αναπτύξει πολλαπλές συνεργασίες με εικαστικούς καλλιτέχνες. To εθνογραφικό – καλλιτεχνικό project “Voice-o-graph”, μια συνεργασία με τον εικαστικό και Καθηγητή της ΑΣΚΤ Πάνο Χαραλάμπους, παρουσιάστηκε στην documenta 14, στην Αθήνα και το Κάσελ το 2017. Έχει διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Princeton University (2002-3, 2012) και το University of California, Berkeley (2009). Έχει επίσης διδάξει ως προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Martin Luther του Halle-Wittenberg (2012) και στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (2018). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.
Ο Παναγιώτης Βορριάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας το 1983. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (2001-2007). Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2009-2011). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει υποτροφία ΙΚΥ, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος για το βραβείο νέων καλλιτεχνών Μεσογείου από το ίδρυμα HYam. Το 2013 συμμετείχε στην έκθεση νέων καλλιτεχνών Εκ νέου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς επίσης και στην ελληνική εκπροσώπηση με την εικαστική ομάδα PER SE στη 16η Biennale νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2019 επιλέχθηκε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών (SNF Artworks) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το 2022 απέσπασε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη». Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 είναι συνιδρυτής και μέλος της εικαστικής ομάδας Per Se. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
Ο Πάνος Κομπής (γεν. 1982) είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Διαμένει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπούδασε Συντήρηση Έργων Ζωγραφικής σε ιδιωτικό ινστιτούτο και αποφοίτησε το 2002. Έπειτα φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε με διάκριση το 2007. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό των Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και αποφοίτησε το 2012. Από το 2013 είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Per Se.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως: 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης / Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονικη 2017), ΔΙΑ- / Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα 2014), 16η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου (Ανκόνα 2013), A.A.O Project: Ethics/Aesthetics / Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα 2011). Εργάζεται ως εικαστικός καλλιτέχνης και ως δάσκαλος εικαστικών τεχνών στην εκπαίδευση.